Ben ik geschikt als model?

Ik denk dat elk meisje of elke vrouw dat ooit wel een keer denkt als ze voor de spiegel staat. Sommige serieus, andere voor de lol. Er zijn ook dames die me gewoon bellen en het vragen: Ben ik geschikt als model?

Het antwoord is bijna altijd tweeledig. Er zijn maar weinig dames die het in zich hebben om hun boterhammen te gaan verdienen met poseren. Maar bijna elk model heeft wel iets.

Allereerst moet je jezelf afvragen wat voor model je wilt worden. Als commercieel model maak je al snel kans. De opdrachtgever weet precies wat voor model hij zoekt en als je aan zijn voorwaarden voldoet en jezelf dan op het juiste moment bij hem onder de aandacht weet te brengen dan maak je zomaar kans gevraagd te worden.

Wat is er mooier dan professioneel fotomodel zijn? Lang uitslapen, de duurste hotels op de mooiste eilanden… Zo dacht mijn model er in maart 2009 ook over toen ik haar inhuurde voor een foto voor de nieuwe brochure voor badpakken. Geen tropisch eiland maar gewoon in Nederland tot haar knieen in het water van een meertje met een temperatuur van net boven het vriespunt. En doen alsof het zomer is!

Wil je echter fashionmodel worden (en daar denken de meeste dames aan als ze over poseren praten) dan gelden er strenge en zware regels. Lengte ongeveer 1.76 / 1.83, maatje 34 / 36 en ook de maten bij borst, taille en heupen zijn belangrijk. Borst 85-83, taille 61-65 en heupen 85-95.

Maak je helemaal geen kans als je niet aan de ‘ideale maten’ voldoet? Natuurlijk wel. Zoals hierboven al staat, bij commerciele opdrachten kan je vrij snel kans maken als je aan de voorwaarden voldoet die de opdrachtgever zoekt. Maar ook in andere gevallen. Zo heb ik een vast ‘handmodel’. Deze dame is wat uiterlijk en uitstraling betreft totaal niet geschikt om te poseren. Dat weet ze zelf ook maar ze heeft hele mooie handen. Heeft een opdrachtgever een handmodel nodig voor b.v. sieraden of om iets vast te houden dan bel ik haar. Zo heb je modellen voor gezicht, haar, benen…

Maar met een mooi uiterlijk met de ideale maten alleen ben je er niet.
Als beroepsmodel (en vooral fashion) ben je 24 uur per dag, 7 dagen per week en 52 weken per jaar met je beroep bezig. Een heel zwaar beroep. Je moet altijd op je voeding letten, je gewicht, je huid. Niet te veel in de zon maar wel gebruind en veel netwerken. Een potentiele opdrachtgever moet je natuurlijk wel weten te vinden. Met verlegenheid kom je in dit vak nergens. Je moet je zelf verkopen en hiervoor heb je een gedoseerd stukje brutaliteit nodig. Je dient zelfvertrouwen uit te stralen. Dit is ook wat belangrijk is op de fotoset. Je moet in staat zijn die persoon of dat karakter neer te zetten, die de fotograaf en opdrachtgever willen. Dat kan soms moeilijk zijn, met name bij locatieshoots met toekijkende mensen.

Veel modellen schrijven zich in bij een modellenbureau. Let goed op bij welk modellenbureau je jezelf inschrijft. Hier ziet veel kaf onder het koren, informeer bij anderen of het bureau bekend is, zoek op internet naar informatie en lees en laat het contract lezen voordat je tekent.

Algemeen zeggen we altijd dat als je moet betalen bij een bureau er dan wel een addertje onder het gras zit. Trucs om je geld uit je zak te kloppen: inschrijfgeld, een verplichte dure fotoshoot voor de portfolio door een ‘eigen’ fotograaf, betalen voor een pagina op hun site of dure cursussen.

Model zijn is toch vet verdienen?
Jazeker, een jaarinkomen van ettelijke tonnen of soms miljoenen is best mogelijk… voor een paar modellen wereldwijd. Voor de meeste is het gewoon sappelen om het einde van de maand ongeveer gelijk uit te laten komen met de nullijn van de bankrekening.
Je zal zelf eerst moeten investeren om daarna te kunnen verdienen. En dan is nog niets zeker. Je zal moeten investeren in een goede portfolio. En dat zijn geen kiekjes door je vriendje genomen tijdens het bankhangen, door een ‘fotograaf’ die voor een paar tientjes een shoot aan je verkoopt op een Turks resort waar je samen met je vakantieliefde op staat of, zoals ik ze nog regelmatig krijg aangeleverd, met je telefoon in de spiegel.
Als fashionmodel krijg je tijdens de opdracht kleding uitgereikt. Maar voordat je zover bent zal je zelf voor een garderobe moeten zorgen. Ook die kost geld.
Als model heb je geen baan van ‘8-tot-5’, Je zult dagen of zelfs weken niets te doen hebben en dan plots te horen krijgen dat je morgen of overmorgen ergens wordt verwacht. Op het moment dat ik dit stukje schrijf (25 juni 2010) is het 30 graden en felle zon. Ideaal shootweer? Nee dus! Ik heb vanmorgen met mijn model afgesproken om 4 uur (bespreking, visa en haar) en om 5 uur zijn we begonnen, het vervolg van deze shoot doen we vanavond tussen 20:00 en 21:30 uur. Dat wil dus zeggen dat we met z’n allen vanmorgen om 3 uur uit bed zijn gekomen. Wellicht lagen jullie er toen nog niet eens in. De rest van de dag is het model ‘lekker vrij’. Maar ze mag niet in de zon want dat is slecht voor haar huid voor vanavond.

Uiteraard is bovenstaand niet helemaal compleet. Wat ik er mee aan wil geven is dat het voor weinigen is weggelegd om voor het beroep model te staan. Maar het kan wel een leuke bijverdienste zijn of een leuke hobby waar je ook nog wat aan kan verdienen. Heb je vragen of wil je meer weten? Graag per e-mail.
Veel zomers weer toegewenst, een fijn vakantie en vooral: heel veel leuke shoots!

Als tegenhanger van het professionele model volgende keer: Betalen, betaald worden of TFCD? (Zowel voor fotograaf als voor model).

Dit artikel is geschreven door Chris Broeders. Neem ook eens een kijkje op zijn website: www.chrisbroeders.nl.